Digitalisering in de bouw – hoe gaat u ermee om? - ArchiDome

Digitalisering in de bouw – hoe gaat u ermee om?

digitalisering in de bouw

Hovhannes Grigoryan | Accountmanager ArchiDome

Digitale processen optimaliseren; iedere branche behaalt tegenwoordig steeds meer winst hierop. Ook de bouwbranche blijft hierin niet achter en ondergaat ondertussen een overgang naar meer digitalisering en geautomatiseerde productie, -assemblage, en -levering. Met het digitaliseren en automatiseren van de bouwprocessen is het ‘nieuwe bouwen’ begonnen.

De tijd is nu wel echt aangekomen om als bedrijf zijnde een digitale strategie op te zetten. Dit zorgt ervoor dat u bijblijft met de tijd en dat u de concurrentie met andere bouwbedrijven aankunt. Hierdoor kunt u als organisatie de groei van de komende jaren bijhouden.

Laten we eens kijken naar een aantal voorbeelden van digitalisering in de bouw en wat voor een voordelen deze met zich meebrengen:

Digitaal bouwen met BIM

Werkt u al met BIM? BIM is een digitaal bouwproces waarbij u een project digitaal kunt zien voordat er werkelijk gebouwd gaat worden. Een methode voor het virtueel ontwerpen van gebouwen brengt de levenscyclus van een project in kaart. De tools die we daarvoor gebruiken ontwikkelen nog steeds en geven steeds meer waarde op het gebied van modelleren, samenwerking, communicatie en datamanagement.

Er zitten vele voordelen aan BIM, maar het grootste voordeel is wellicht alle informatie die digitaal in een model opgeslagen kan worden. Het zorgt voor een betere samenwerking, een efficiëntere workflow, en minder faalkosten. Veel bedrijven zijn er op verschillende niveaus mee bezig en in de huidige markt is BIM dan ook niet meer weg te denken.

Bouwontwerp beleven met VR/AR

Virtual Reality (VR) en Augmented Reality (AR) zijn moderne technologieën die ervoor zorgen dat we de wereld op een virtuele manier gaan benaderen. Met AR kunt u via uw telefoon of iPad digitale elementen in de ‘echte’ wereld plaatsen. Vervolgens ziet u op uw scherm de echte wereld gecombineerd met deze virtuele elementen. Met VR ziet u de echte wereld helemaal niet meer en stapt u midden in een virtuele wereld (bijv. met een VR-bril).

Bouwbedrijven gebruiken VR en AR om een bouwfase te visualiseren en te beleven, nog voordat de echte bouw van start is gegaan, maar ook om afwijkingen op te sporen tijdens de bouw. U kunt het bijvoorbeeld ook gebruiken om uw opdrachtgever een realistische kijk geven op hoe het resultaat eruit komt te zien. Op deze manier haalt u eventuele interpretatieverschillen weg. VR/AR geeft zo een extra toevoeging aan het ‘BIM’ proces.

Werken in de cloud omgeving

Tegenwoordig werken ook steeds meer bedrijven in de cloud. Cloud gebaseerd werken neemt immers een aantal fijne voordelen met zich mee. Zo kunt u hiermee bijvoorbeeld op kosten besparen. In plaats van een vol bedrag te investeren in servers en software die u misschien helemaal niet nodig heeft, betaalt u enkel voor de resources die u gebruikt.

Een ander belangrijk voordeel van werken in de cloud is mobiliteit. Uw medewerkers hebben overal de mogelijkheid om te werken aan een project, zolang ze maar internetverbinding hebben. Denk bijvoorbeeld aan het nieuwe platform van Autodesk: Construction Cloud. Dit is een verzameling van applicaties en diensten om in de cloud samen te werken gedurende alle fasen van een bouwproject. In mijn volgende blog zal ik wat dieper ingaan op cloud gebaseerd werken. De toekomst komt namelijk dichterbij, en snel ook.

Heeft uw bouwbedrijf al een digitale strategie?

Ik noem hier nog maar enkele voorbeelden van digitalisering in de bouw, het gaat nog veel verder. Welke van de genoemde digitaliseringen vinden we terug in uw bedrijf? En van welke andere digitale processen maakt u gebruik? Wellicht heeft u mooie voorbeelden van digitalisering in de bouw, of van processen die u heeft geautomatiseerd. Ik ben benieuwd naar uw kijk hierop en sta altijd open om te sparren over innovaties en de technologieën in de bouw.

Hovhannes Grigoryan is sinds 2019 werkzaam als Accountmanager bij ArchiDome. ArchiDome neemt bouwkundig teken- en modelleerwerk uit handen en treedt op als schakel tussen alle fases van een bouwproject. ArchiDome zorgt voor advies & begeleiding, BIM-modellering, en 3D visualisaties.

Selecteer berichten all cat

Selecteer Portfolio

Aanmelden mailings