Zakelijke ‘lifestyle’ in de bouw - ArchiDome

Zakelijke ‘lifestyle’ in de bouw

Hovhannes Grigoryan | Accountmanager ArchiDome

Visionaire ideeën zijn heel innovatief en soms haalbaar, maar soms ook niet. Technologische beperkingen hebben vaak belemmerd dat visionaire ideeën werkelijkheid werden zodra ze werden bedacht, zo ook BIM.

We gaan terug naar de jaren 60. Toen al stelden denkers zich voor om met behulp van computer en software een visueel ontwerp en technische specificaties van gebouwen vast te leggen. Wel al op een manier die gemakkelijk aangepast kan worden als dit nodig zou zijn. Helaas moest de technologie nog ontwikkeld worden, deze was toen nog niet zo ver. Ik neem u even kort mee naar hoe het begon:

1957: Dr. Patrick J Hanratty ontwikkelde de eerste commerciële software voor computerondersteunde productie (CAM).
1961: Dr. Patrick J Hanratty ontwikkelde Design Automated by Computer (DAC), wat de eerste CAM/CAD-software zou worden.
1975: Charles Eastman publiceerde een artikel dat in principe BIM zou beschrijven zoals we die nu kennen. Daarnaast ontwierp hij een sorteerbare database voor gebruikers.
1977: Charles Eastman creëerde GLIDE (Graphical Language of Interactive Design), dat vele kenmerken van het moderne BIM-platform liet zien.
(StackPath, 1998)

Conclusie: het concept van BIM gaat heel ver terug.

Waarom is BIM zo succesvol?

Volgens de NBS-enquêtes is het percentage bedrijven dat gebruik maakten van BIM 28% in 2007 en het zou naar verwachting 97% zijn in 2020. Ik weet natuurlijk nog niet of we aan deze verwachting hebben voldaan, maar we komen wel aardig in de buurt. Het tempo van de implementatie van BIM is misschien een beetje verbijsterend, maar het is al meer dan 6 decennia geleden dat de industrie het concept BIM heeft overgenomen.

Ik kan 1000 redenen noemen waarom het concept van BIM zo succesvol is. Dat ga ik niet doen, ik kies er een aantal uit die ik zelf belangrijk vind en licht kort toe waarom ik dat vind.

1. BIM zorgt voor transparantie, samenwerking en een efficiëntere workflow.
Met behulp van BIM wordt de samenwerking beter en verminderen het aantal fouten. Documentatie kan automatisch worden geproduceerd en workflows versnellen. BIM produceert 3D-modellen van ontwerpen. Dit vergroot de toegankelijkheid van gegevens en stelt niet-specialisten in staat om zich bezig te houden met (en zelfs het bewerken van) de modellen.

2. BIM biedt vrijheid om te experimenteren
Meer in het algemeen heeft het 3D modelleren enorme verbeteringen in het ontwerp en de bouw met zich meegebracht. Het biedt de vrijheid om digitaal te experimenteren met ideeën voordat er gebouwd gaat worden. Architecten en ingenieurs zijn in staat om te experimenteren met nieuwe materialen en de grenzen van het ontwerp op te zoeken zonder de fysieke bouw te riskeren.

3. BIM zorgt voor één waardevolle database
Wanneer het over BIM gaat, hebben we het over 3D-modellen en het samenkomen van waardevolle gegevens in één bewerkbare database. Bovendien volgt BIM een gebouw gedurende zijn hele levensduur en blijft het jarenlang waarde toevoegen aan iedereen die ermee te maken heeft. Het biedt waardevolle informatie voor iedereen die onderhoudswerkzaamheden zou willen uitvoeren.

In principe is BIM de toekomst van de bouw, maar eigenlijk zitten we daar nu al. BIM is er en wordt gebruikt.

BIM als lifestyle

BIM, BIM, BIM, BIM, BIM, BIM, nog voor vele een discussie over wat het nou echt inhoudt. Voor mij is het een werkwijze, een proces. Ik wil het bijna een zakelijke ‘lifestyle’ noemen.

Het principe is heel simpel. Omdat u alles aan de voorkant beter kan organiseren, neemt de efficiency toe en nemen de faalkosten af. Na de bouwfase levert de manier van werken ook veel besparingen op. U kunt complete onderhoudsplannen hangen aan het proces. Écht BIMMEN levert dus alleen maar geld op, denk vooruit.

Ik sta altijd open voor input over dit onderwerp, dus mocht u dit met mij willen delen, heel graag. Wellicht kunnen we iets voor elkaar betekenen. Bel +31883977313 of neem contact op via het contactformulier.

Hovhannes Grigoryan is sinds 2019 werkzaam als Accountmanager bij ArchiDome. ArchiDome neemt bouwkundig teken- en modelleerwerk uit handen en treedt op als schakel tussen alle fases van een bouwproject. ArchiDome zorgt voor advies & begeleiding, BIM-modellering, en 3D visualisaties.

Selecteer berichten all cat

Selecteer Portfolio

Aanmelden mailings