Nieuwe technologieën in de bouw - ArchiDome

Nieuwe technologieën in de bouw

Hovhannes Grigoryan | Accountmanager ArchiDome

De bouwsector is niet bepaald de Sonic van de branches op het gebied van innovaties en nieuwe technologieën. Vergeleken met de overige branches zoals bijvoorbeeld de maakindustrie zien we een magere stijging in de bouw.

Wel is de digitalisering in de bouw ver genoeg om efficiënter te bouwen ten opzichte van een aantal jaar geleden. Het is echter ook wel duidelijk dat steeds meer organisaties willen automatiseren in hun processen. Veel organisaties geven aan dat ze graag nieuwe technologieën willen implementeren op korte termijn. De belangrijkste redenen voor hen om dit te doen is o.a. veiligheid, productiviteit en efficiency. Tegelijkertijd zijn er zorgen over het implementeren van nieuwe technieken. Met name de training die de organisatie nodig heeft en de kosten die het maakt, dit is gebruikelijk maar tegelijkertijd ook de reden waarom het implementeren van nieuwe technieken bij bouwbedrijven vertraagd. Terwijl deze technieken wel degelijk voor meerwaarde zorgen.

VR en AR worden door bouwbedrijven gebruikt om een bouwfase te visualiseren en te beleven, nog voordat de echte bouw begint.

Dus wat zou u doen als organisatie? Snel implementeren van nieuwe innovaties, het investeren van geld, het nemen van deze potentiële risico’s? Of wacht u op andere bedrijven die eerst deze implementaties doorvoeren, zodat u het resultaat eerst kunt zien?

Ik denk dat intelligente implementatie hiervoor de oplossing kan zijn.

Gebruik VR/AR in de bouw

Een voorbeeld van innovatie in de bouw is VR/AR. Met AR worden er op een telefoon of iPad digitale elementen toegevoegd in de echte wereld via de camera. Bij VR werkt het een beetje anders. Hier wordt een apparaat gebruikt om u volledig op te laten gaan in een virtuele wereld, de echte wereld ziet u niet meer. Ook een mogelijkheid om te ontsnappen van al het werk wat er nog gedaan moet worden, kunt u zeggen.

VR en AR worden door bouwbedrijven gebruikt om een bouwfase te visualiseren en te beleven, nog voordat de echte bouw begint. Dit kunt u ook bijvoorbeeld gebruiken om uw opdrachtgever een realistische tour te geven van wat het resultaat gaat worden. Hiermee haalt u ook bijbehorende interpretatieverschillen weg, daardoor kunt u over dingen praten die echt belangrijk zijn. Ook kunt u de achterliggende data vinden als u op een object klikt, een snelle manier om data te vinden zonder te zoeken in al het papierwerk.

Tegenwoordig is er ook de HoloLens van Microsoft. Deze tool kan blauwdrukken tot leven brengen. U kunt hiermee op de bouwplaats real time gegevens vergelijken/combineren met een 3D model. Hierdoor kunnen fouten en problemen op voorhand worden gevonden en opgelost.

Innovatie = investering

Met andere woorden, u moet inderdaad investeren, dat kost tijd. Uw medewerkers moeten leren omgaan met de nieuwe technieken. Maar, mocht u deze stappen hebben voldaan dan heeft u uw werkproces wel efficiënter, productiever en veiliger gemaakt. Uiteindelijk is dat toch waar het allemaal om draait?

Ik sta altijd open om te sparren over innovaties en technologieën in de bouw. Neem contact op via de website of bel +31883977313. Bij mijn volgende achter-de-laptop-zit moment zal ik op een ander innovatief onderwerp ingaan.

Hovhannes Grigoryan is sinds 2019 werkzaam als Accountmanager bij ArchiDome. ArchiDome neemt bouwkundig teken- en modelleerwerk uit handen en treedt op als schakel tussen alle fases van een bouwproject. ArchiDome zorgt voor advies & begeleiding, BIM-modellering, en 3D visualisaties.

Selecteer berichten all cat

Selecteer Portfolio

Aanmelden mailings