Deadline NEN2580 nadert! - ArchiDome

Deadline NEN2580 nadert!

Hovhannes Grigoryan | Accountmanager ArchiDome

September, oftewel de 9e maand van het jaar 2019. Deze 9 drukke maanden zijn voorbijgevlogen. Nog even en het is zelfs al 2020. Zal ook 2020 zo snel voorbijgaan? Waarschijnlijk wel, zeker als er nog van alles uitgewerkt moet worden. Bijvoorbeeld de NEN2580 voor woningcorporaties. Al mee begonnen? Geloof me, het is een uitdaging en wij houden van uitdagingen!

Met ingang van de Woningwet 2015 dienen woningcorporaties het eigen woningbezit te waarderen op basis van de actuele status. Naast gegevens die veelal standaard in de administratie zijn opgenomen, gaat het hierbij ook om de gebruiksoppervlakten (GBO of GO) per woning. Woningcorporaties zijn verplicht de gebruiksoppervlaktes vanaf 2021 conform NEN2580 vast te leggen. Gezien de strikte accountantscontroles op de marktwaardering is een benaderingsmethode op de NEN2580 niet voldoende. Wooncorporaties zijn verplicht de gebruiksoppervlaktes conform NEN2580 vast te leggen. Dit kost veel tijd en energie, maar levert uiteraard ook kansen op.

Door in gesprek te gaan met woningcorporaties zijn we tot de conclusie gekomen dat het uitwerken van de NEN2580 niet efficiënt is, deze informatie zal weer verdwijnen in de archieven. Kortom, u investeert in het uitbreiden van je archief. Het is aantrekkelijker om toekomstgericht te investeren in de nieuwe Woningwet 2015. Dit houdt in; woningbezit uitwerken in 3D BIM-modellen.

Wat is een BIM-model? Een BIM-model is een digitale weergave van een bouwwerk met daaraan gekoppeld de functionele en fysieke eigenschappen ervan. Voor woningcorporaties is het van belang om woningbeheer en het vastleggen van informatie efficiënt te organiseren. Naast de uitwerking voor NEN2580 kan in een BIM-model veel extra informatie worden opgenomen en zichtbaar worden gemaakt. Denk hierbij aan beheerdata, zoals strekkende meter onderdorpel en bovendorpel of stijlen, type toiletpot, kraan, cv-ketel en opbouw van bijvoorbeeld de standaardkeuken.

Dit allemaal is als label goed toe te voegen en allemaal te filteren in verband met onderhoud en/of storingen. Uiteraard staat dit los van de Woningwet 2015, maar een BIM-model is hier makkelijk mee te verrijken.

In onderstaande link leggen we in een korte video uit hoe wij u kunnen helpen om aan de NEN2580 te voldoen.

Wooncorporaties video

Hovhannes Grigoryan is sinds 2019 werkzaam als Accountmanager bij ArchiDome. ArchiDome neemt bouwkundig teken- en modelleerwerk uit handen en treedt op als schakel tussen alle fases van een bouwproject. ArchiDome zorgt voor advies & begeleiding, BIM-modellering, en 3D visualisaties.

 

Graag stel ik ArchiDome en mijzelf aan u voor als expert in de verwerking van gebouw gerelateerde data. Wij bieden onder meer een optimale, toekomstbestendige oplossing voor het vastleggen van de gebruiksoppervlakte van uw woningbestand volgens NEN2580.

Selecteer berichten all cat

Selecteer Portfolio

Aanmelden mailings