BDC Ingenieurs & Architecten: “Snel, soepel, en de kwaliteit is goed” - ArchiDome

BDC Ingenieurs & Architecten: “Snel, soepel, en de kwaliteit is goed”

BDC Ingenieurs en Architecten & ArchiDome

BDC Architecten en ArchiDome

Wat kunt u doen als u een goed lopend architecten- en engineeringsbureau heeft, maar handen tekortkomt om alle projecten goed op te pakken? Dan schakelt u hulp in van buitenaf! Bas Wanders, projectleider bij BDC Ingenieurs & Architecten, nam om deze reden in 2020 contact op met ArchiDome.

BDC is een architecten- en ingenieursbureau met ruim 30 jaar ervaring. Ze zorgen er hier voor dat alles, op het moment dat het ontworpen is, ook daadwerkelijk te bouwen is. Ze kijken naar wat er ontworpen is, of het gebouwd kan worden, hóe het gebouwd moet worden en of er een vergunning aangevraagd kan worden. Ofwel, de gehele voorbereiding vanaf het ontwerp tot de daadwerkelijke bouw.

Het bureau loopt goed en ze krijgen voldoende projecten binnen, ze zitten echter met één probleem: capaciteit. Bij BDC hebben ze op het moment maar één architect en een beperkt aantal modelleurs in dienst en de werkdruk ligt hoog door het tekort aan modelleurs.

Start samenwerking met ArchiDome

Via zijn eerdere samenwerking met ICN Solutions kwam Bas Wanders in contact met Archidome. Hij gaf namelijk bij ICN aan dat ze bij BDC nog op zoek waren naar modelleurs om tijdelijk een paar opdrachten te kunnen vervullen waar zij op dat moment de capaciteit niet voor hadden. Via ICN Solutions werd hij toen doorverwezen naar ArchiDome. Daar zouden ze hem en BDC Architecten kunnen helpen door enkele projecten uit handen te nemen.

BDC ging daarom kijken welke projecten ze makkelijk uit handen zouden kunnen geven om zo de druk bij hun eigen werknemers eraf te halen. Ze besloten uiteindelijk om een project, waarbij alle kaders redelijk afgebakend waren, uit te laten voeren door ArchiDome.

Het project – technisch ontwerp appartementencomplex

Het project waar het om ging, was een gekopieerd appartementencomplex in Oldenzaal. Deze was al eens door BDC getekend, uitgewerkt, geëngineerd, en klaargemaakt. Ditzelfde moest nog een keer gebeuren, maar dan met een aantal aanpassingen. Dit project zou makkelijk uit handen te geven zijn aangezien BDC een soortgelijk project dus al eerder had voltooid. Hierdoor konden ze alles aanleveren en duidelijke uitleg geven over wat er moest gebeuren.

Bij dit project was het schetsontwerp al klaar en omgebouwd tot een definitief ontwerp, en was de bouwaanvraag ingediend. ArchiDome heeft hiervan vervolgens het technisch ontwerp en de uitvoeringstekeningen gemaakt. Hierbij hebben ze dus de beknopte, gedetailleerde tekeningen zo ver uitgewerkt dat de aannemer precies kon zien hoe het gebouwd en gedetailleerd moest worden, wat ervoor nodig zou zijn, en hoe het in elkaar zat. Dit heeft ArchiDome vervolgens voor alle woonlagen gedaan.

ArchiDome is ongeveer 2 maanden bezig geweest met dit project. Daarna is het snel gecontroleerd en afgerond. “We hebben maar één controleronde gehad. En dan zou je misschien denken ‘dat is toch heel normaal’, maar ik ben gewend met dat soort projecten dat het misschien wel 3 of 4 keer over en weer gaat.” Vertelt Wanders over het snelle resultaat.

Terugblik op resultaat en samenwerking

Bas Wanders is zeer te spreken over het resultaat en over de samenwerking met ArchiDome. “Ik ben er gewoon echt heel enthousiast over. Het werkte snel, het werkte soepel, en de kwaliteit van het werk is goed.”

Een bijkomend voordeel van de samenwerking was ook het gunstige uurtarief dat ArchiDome vroeg. “Uiteindelijk is het uurtarief ook wel interessant. Vergeleken met de Nederlandse markt betaal je wel wat minder voor een modelleur dan dat we in Nederland gewend zijn,” zegt Bas Wanders hierover. “Daar liggen denk ik wel kansen.”

Kijk op de toekomst

Het zou zomaar kunnen dat BDC ook in de toekomst nog een samenwerking aangaat met ArchiDome. Dit ligt echter wel aan hoe druk de komende periodes gaan zijn. “We hebben gemerkt dat veel opdrachten wat langer vooruit worden geschoven. Dat betekent dat je het ook minder druk hebt,” vertelt Bas Wanders. “Het betekent dat je wel genoeg werk hebt, maar dat het gewoon op de lange baan geschoven wordt. Dan heeft ArchiDome daarin gewoon niet een hele grote rol, ondanks dat het wel een succes was.”

“Ze kunnen zeker wat betekenen voor ons in de toekomst, maar het moment en waarom en hoe en wanneer, ja dat is allemaal een beetje onduidelijk.”
– Bas Wanders

Hoe, wanneer, en met wat ArchiDome nog verder kan helpen in de toekomst ligt nog open en is afhankelijk van de beschikbaarheid van het personeel. Maar één ding is zeker: wanneer er zich weer capaciteitsproblemen voordoen bij BDC, zal ArchiDome als eerste een belletje krijgen.

 

Hoe kan ArchiDome uw organisatie helpen?

Bent u benieuwd hoe we ook u en uw organisatie verder kunnen helpen met onze diensten? Neem dan contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Selecteer berichten all cat

Selecteer Portfolio

Aanmelden mailings