De vooruitgang op het gebied van 3D - ArchiDome

De vooruitgang op het gebied van 3D

Hovhannes Grigoryan | Accountmanager ArchiDome

De vooruitgang op het gebied van 3D printtechnologie heeft het voor projectleiders gemakkelijker gemaakt om in korte tijd nauwkeurige elementen te creëren voor het ontwerp van gebouwen, met minimaal verlies van materialen. In combinatie met BIM modellen kan 3D printen helpen bij de snelle ontwikkeling van prototypes die gedeeld kunnen worden met verschillende belanghebbenden van een bouwproject.

3D BIM-model printen

3D Printen is een fundamentele uitbreiding van het 3D BIM model. Het omvat de productie van het 3D model vanuit het digitale bestand door dunne lagen materiaal achtereenvolgend neer te leggen. Met behulp van deze technologie kunnen teams beter samenwerken aan projecten door een element in fysieke vorm te zien. Dit helpt hen om de dynamiek, de werking en de efficiëntie te begrijpen door een structuur te analyseren aan de hand van zijn look en feel, wat vroeger niet mogelijk was. Naarmate de 3D printtechnologie zich verder ontwikkelt, zullen meer en meer AEC-professionals de voordelen van het gebruik ervan gaan inzien voor betere resultaten.

Betaalbare 3D-geprinte woningen

Het kan ook nog een stapje verder: kijk bijvoorbeeld naar het Amerikaanse bouwbedrijf ICON. In het voorjaar van 2018 presenteerden ze een compleet 3D geprint huis met een oppervlak van 60 m². De kosten van deze bouw vielen laag uit ($4000), en binnen 12 tot 24 uur werd het huis gemaakt. Denk aan alle mogelijkheden die dit kan bieden! Het zou een oplossing kunnen zijn voor een groot aantal mensen dat momenteel geen dak boven het hoofd heeft.

Zo ziet u dat een 3D BIM model pas het begin is, wel de basis. En juist de basis moet goed compleet en goed zijn.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van 3D BIM-modellen? Neem contact met ons op door te bellen of te mailen.

Hovhannes Grigoryan is sinds 2019 werkzaam als Accountmanager bij ArchiDome. ArchiDome neemt bouwkundig teken- en modelleerwerk uit handen en treedt op als schakel tussen alle fases van een bouwproject. ArchiDome zorgt voor advies & begeleiding, BIM-modellering, en 3D visualisaties.

Selecteer berichten all cat

Selecteer Portfolio

Aanmelden mailings