Meerwaarde BIM voor woningcorporaties


Niet zo lang geleden zat ik bij een woningcorporatie, onder het genot van een kopje koffie, te sparren over BIM en de NEN2580. Mijn gesprekspartner van de woningcorporatie wist te vertellen wat een 3D BIM-model was, dat ze weten dat het een bron van informatie is, dat ze ook echt geïnteresseerd zijn in BIM en graag ook mee willen met de tijd, maar ik merkte al gauw in het gesprek dat zij niet helemaal realiseerden wat de meerwaarde van BIM kan zijn voor een woningcorporatie. Ik stelde mijn gesprekspartner een vraag met daaropvolgend een bevestigende vraag (omdat ik het antwoord al wist); stel dat het weer hoogste tijd is voor onderhoud. Waar baseer je dit op? Feitelijk, door een paar FTE naar buiten te sturen om alles op te meten of te controleren, toch? Waarop hij “Ja” antwoordde. 20 jaar geleden zou je kunnen zeggen: “Ja, dat moet, anders komen we er niet uit”. Vandaag de dag zijn we met BIM zo ver dat je geen extra FTE herhaaldelijk naar buiten hoeft te sturen om woningen te gaan opmeten/controleren voor onderhoud. Uit een 3D BIM-model kan alle informatie gegenereerd worden die je nodig hebt voor het onderhoud.

Een voorbeeld hiervan is mutatieonderhoud. Al het onderhoud, denk hierbij aan onder andere stuc-, schilder- en metselwerk, kan eenvoudig in kaart gebracht worden.

Dit is naar mijn mening een stukje meerwaarde van BIM welke extra kosten en tijd bespaart voor een woningcorporatie, maar dit ter zijde. Hoeveel discussies hebben wel niet plaatsgevonden door het doen van aannames, en hoe zit het met afwijkingen? Worden de waarden maar voor waar aangenomen? Feitelijk gezien is data nauwkeuriger dan een meetlint en alle discussies eromheen.

Laten we nog een voorbeeld nemen, de NEN2580. Met ingang van de Woningwet 2015 dienen woningcorporaties het eigen woningbezit te waarderen op basis van de actuele status. Naast gegevens die veelal standaard in de administratie zijn opgenomen, gaat het hierbij ook om de gebruiksoppervlakten (GBO of GO) per woning. Woningcorporaties zijn verplicht de gebruiksoppervlaktes vanaf 2021 conform NEN2580 vast te leggen. Vanuit een 3D BIM-model is het mogelijk om de NEN2580 gegevens te generen.

Kijk, BIM kan je niet zomaar invoeren, je moet investeren. Ik denk dat dit ook de grootste hinderlaag is bij de meeste woningcorporaties. Ze missen de realisatie van de meerwaarde, omdat de kosten vóór de opbrengsten komen. Het is een grote stap voor een woningcorporatie. Een grote, efficiënte en winstgevende stap!

Toch kan ik begrijpen dat er nog steeds twijfels bestaan over de filosofie van BIM. Met name omdat er nog geen tastbaar product in beeld is gebracht. Er wordt enkel over gesproken. Daarom wil ik woningcorporaties – die hun woningcartotheek nog niet hebben gedigitaliseerd, maar hier wel over aan het nadenken zijn – een voorstel doen. Laten we eens een 3D BIM-model uitwerken van een woningcomplex, dit kunnen we uitvoeren als een pilot. Kijk dan eens aan wat zo een BIM-model intern doet bij de medewerkers. Proef even van het feit dat alle informatie beschikbaar is op 1 plek in plaats van 5 verschillende plekken. Ik denk namelijk dat over 10 jaar alles BIM is, nieuwbouwprojecten worden tegenwoordig niet meer gedaan zonder BIM-modellen, dus een BIM-model heeft de aannemer/architect al beschikbaar als je als woningcorporatie nieuwbouwprojecten gaat uitvoeren. Het wordt als het ware in je schoot geworpen, waarom zou je er dan geen gebruik van maken?

Weet je, bel me anders even? Ik ben altijd bereikbaar om te sparren over bepaalde situaties.

Groet, Hovhannes Grigoryan – Accountmanager ArchiDome

ArchiDome is onderdeel van ICN Group, een aantal toon­aangevende bedrijven die zich richten op organisaties die actief zijn in architec­tuur, bouwkunde, werk­tuig­bouw, infra­structuur en ICT. Wij leveren software, systemen, trainingen en bieden consultancy: IT- en HR-dienst­verlening op maat voor de optimalisering van ontwerp-, constructie- en beheerprocessen.

ArchiDome

Wethouder van Eschstraat 52
5342 AT Oss

Van Nelleweg 1, Hoofdkantoor 2.H2B
3044 BC Rotterdam

+31 88 39 77 313
info@archidome.nl

 

© 2021 ArchiDome BIM & Engineering