Waarom uw bouwbedrijf nú moet beginnen met digitale transformatie - ArchiDome

Waarom uw bouwbedrijf nú moet beginnen met digitale transformatie

Hovhannes Grigoryan | Accountmanager ArchiDome

Bouwbedrijven bevonden zich in de frontlinie tijdens de Covid-pandemie met de dringende noodzaak om medische faciliteiten en andere essentiële infrastructuur te ontwikkelen. Maar de plotselinge sluitingen van bouwterreinen, de nieuwe veiligheidsmaatregelen, en de behoefte aan meer werknemers op afstand, hebben aanzienlijke uitdagingen met zich meegebracht.

Het is niet dat de bouw het makkelijk had voordat de pandemie begon, maar het heeft er allemaal niet op geholpen. Vandaag de dag zijn de projecten eindelijk hervat. Hierbij kwamen echter de gevolgen van personeelstekort, lange levertijden en veel te dure materiaalprijzen (met name hout en staal). Helaas zijn dit ook uitdagingen waar we nog steeds mee kampen en voorlopig mee blijven kampen.

Digitale transformatie voor herstel van bouwsector

Als u wacht op de juiste tijd om digitale transformatie te omarmen, dan is het naar mijns inziens nú de tijd. Nu de werven weer vol opengaan en de projecten weer op gang komen, zullen opkomende technologieën een sleutelrol spelen bij het herstel van de sector. Ik heb het idee dat we als bouwsector moeten herstellen, en de digitale transformatie gaat hier een grote rol in spelen.

Bijna elke industrie, elke sector, heeft de digitale transformatie omarmd. Deskundigen zijn van mening dat de pandemie ertoe heeft geleid dat organisaties eerder dan gepland zijn begonnen met digitale adoptie. We hebben in de bouw altijd wel te maken gehad met opgaande en neergaande cycli van uitbreiding en inkrimping. We zitten namelijk in een sector die veel wordt geconfronteerd met uitdagingen rondom projecttijdlijnen, deadlines, veiligheid, vertragingen bij vergunningen en leveringen, en een te kort aan vakmannen en specialisten (één van de belangrijkere uitdagingen).

ICT, AI, en digitale hulpmiddelen in de bouw

Historisch gezien wordt informatie op een bouwplaats mondeling en grotendeels via papier gecommuniceerd. Een gebrek aan een georganiseerde bouwplaats en miscommunicatie tussen personeel op het terrein en op het kantoor leidt vaak tot vertragingen, verloren tijd en geld, en een verminderd moreel. De opkomst van CAD en BIM heeft de weg vrijgemaakt om de sector te moderniseren.

Naarmate meer bedrijven digitaal gaan werken, worden ICT, AI, en gedigitaliseerde hulpmiddelen een fundamenteel onderdeel van de bouw. Digitale hulpmiddelen ondersteunen talloze functies, helpen bij het vaststellen van de tijdlijn en budget van het project, en volgen het werk in realtime. Bovendien bevorderen ze een nauwkeurige planning met strakke marges. Aannemers kunnen de verkregen informatie gebruiken om de communicatie, efficiëntie, productiviteit en veiligheid te verbeteren. Digitalisering binnen bedrijfsprocessen bevordert groei, verbetert de winstgevendheid en maakt duurzaamheid mogelijk.

Digitaal bouwgegevens beheren en delen

Ook data/gegevens zijn goud waard voor alle bedrijfstakken tegenwoordig, zo ook voor de bouw. Migratie naar de Cloud heeft technologische innovaties mogelijk gemaakt die het bedrijfsmodel voor de meeste bedrijfstakken een nieuwe vorm hebben gegeven. Nu applicaties en processen naar de Cloud zijn verplaatst, hebben alle deelnemers op elk moment en overal toegang tot alle aspecten van een project. Wanneer u dus met meerdere partijen aan een project werkt, heeft elke partij de mogelijkheid om de nodige informatie erbij te pakken. Waar en wanneer ze maar willen.

Hoe begint u met deze digitale transformatie?

Veel bedrijven zien de voordelen van digitalisering en willen ook meer automatiseren. Vaak zien ze echter door de bomen het bos niet en weten ze niet waar ze moeten beginnen. Om tot een goede digitale strategie te komen, kunt u het beste beginnen met het uitnodigen van een BIM-consultant. Deze gaat samen met u naar het werkproces kijken, een inventarisatie maken, en vervolgens berekenen op welke onderdelen en met hoeveel % u vooruit kunt gaan. Dan kunt u voor uzelf concluderen wat voor een invloed het heeft op uw organisatie en of het waard is om over te stappen naar het “nieuwe” bouwen (dat is het trouwens altijd).

Hoe gaat uw bouwbedrijf om met de digitale transformatie? Als ook u een start wilt maken met digitalisering in de bouw, neem dan contact op met ArchiDome. Onze BIM-consultants helpen u graag met het opzetten van een (toekomstbestendig) plan.

Hovhannes Grigoryan is sinds 2019 werkzaam als Accountmanager bij ArchiDome. ArchiDome neemt bouwkundig teken- en modelleerwerk uit handen en treedt op als schakel tussen alle fases van een bouwproject. ArchiDome zorgt voor advies & begeleiding, BIM-modellering, en 3D visualisaties.

Selecteer berichten all cat

Selecteer Portfolio

Aanmelden mailings