Meerwaarde BIM voor woningcorporaties - ArchiDome

Meerwaarde BIM voor woningcorporaties

Hovhannes Grigoryan | Accountmanager ArchiDome

Niet zo lang geleden zat ik bij een woningcorporatie, onder het genot van een kopje koffie, te sparren over BIM en de NEN2580. Mijn gesprekspartner van de woningcorporatie wist te vertellen wat een 3D BIM-model is, wist dat het een bron van informatie is, en was ook echt geïnteresseerd in BIM en wilde meegaan met de tijd. Tijdens het gesprek merkte ik echter al snel dat hij zich niet helemaal realiseert wat de meerwaarde van BIM kan zijn voor een woningcorporatie.

Ik stelde mijn gesprekspartner een vraag met daaropvolgend een bevestigende vraag (omdat ik het antwoord al wist): “Stel dat het weer hoogste tijd is voor onderhoud. Waar baseer je dit op? Feitelijk, door een paar FTE naar buiten te sturen om alles op te meten of te controleren, toch?” Waarop hij “ja” antwoordde.

Twintig jaar geleden had de gedachte kunnen zijn: ‘Ja, dat moet, anders komen we er niet uit’. Vandaag de dag zijn we echter zo ver met BIM dat u geen extra FTE herhaaldelijk naar buiten hoeft te sturen om woningen te gaan opmeten/controleren voor onderhoud. Uit een 3D BIM-model kan alle informatie gegenereerd worden die u nodig heeft voor het onderhoud.

Een voorbeeld hiervan is mutatieonderhoud. Al het onderhoud, denk hierbij aan onder andere stuc-, schilder- en metselwerk, kan eenvoudig in kaart worden gebracht. Dit is naar mijn mening een stukje meerwaarde van BIM welke extra kosten en tijd bespaart voor een woningcorporatie, maar dit ter zijde. Hoeveel discussies hebben er niet plaatsgevonden door het doen van aannames, en hoe zit het met afwijkingen? Worden de waarden maar voor waar aangenomen? Feitelijk gezien is data nauwkeuriger dan een meetlint en alle discussies eromheen.

“Uit een 3D BIM-model kan alle informatie gegenereerd worden die u nodig heeft voor het onderhoud.”

Laten we nog een voorbeeld nemen, de NEN2580. Met ingang van de Woningwet 2015 dienen woningcorporaties het eigen woningbezit te waarderen op basis van de actuele status. Naast gegevens die veelal standaard in de administratie zijn opgenomen, gaat het hierbij ook om de gebruiksoppervlakten (GBO of GO) per woning. Woningcorporaties zijn verplicht de gebruiksoppervlaktes vanaf 2021 conform NEN2580 vast te leggen. Vanuit een 3D BIM-model is het mogelijk om de NEN2580 gegevens te generen.

BIM is een investering

Kijk, BIM kunt u niet zomaar invoeren, u moet investeren. Ik denk dat dit ook de grootste hinderlaag is bij de meeste woningcorporaties. Ze missen de realisatie van de meerwaarde, omdat de kosten vóór de opbrengsten komen. Het is een grote stap voor een woningcorporatie. Een grote, efficiënte en winstgevende stap!

Toch kan ik begrijpen dat er nog steeds twijfels bestaan over de filosofie van BIM. Met name omdat er nog geen tastbaar product in beeld is gebracht. Er wordt enkel over gesproken. Daarom wil ik woningcorporaties – die hun woningcartotheek nog niet hebben gedigitaliseerd, maar hier wel over aan het nadenken zijn – een voorstel doen.

Laten we eens een 3D BIM-model uitwerken van een woningcomplex, dit kunnen we uitvoeren als een pilot. Kijk dan eens aan wat zo een BIM-model intern doet bij de medewerkers. Proef even van het feit dat alle informatie beschikbaar is op één plek in plaats van vijf verschillende plekken. Ik denk namelijk dat over 10 jaar alles BIM is. Nieuwbouwprojecten worden tegenwoordig al niet meer uitgevoerd zonder BIM-modellen, dus wanneer u als woningcorporatie nieuwbouwprojecten gaat uitvoeren, heeft de aannemer/architect al een BIM-model beschikbaar. Het wordt als het ware in uw schoot geworpen, waarom zou u er dan geen gebruik van maken?

Weet u, bel me anders even? Ik ben altijd bereikbaar om te sparren over bepaalde situaties.

Bel +31883977313 of neem contact op via het contactformulier.

Hovhannes Grigoryan is sinds 2019 werkzaam als Accountmanager bij ArchiDome. ArchiDome neemt bouwkundig teken- en modelleerwerk uit handen en treedt op als schakel tussen alle fases van een bouwproject. ArchiDome zorgt voor advies & begeleiding, BIM-modellering, en 3D visualisaties.